2015. nov 11.

Ittas vezetés büntetése 2017

írta: ittasvezetes.hu
Ittas vezetés büntetése 2017

Mi az ittas vezetésért járó büntetés?

Amikor a rendőrök tetten érték Önt ittas járművezetésen, velük némi időt együtt kellett töltsön - előállítás, mintavételek, adminisztráció. Ilyenkor az ittas vezető óhatatlanul is párbeszédbe elegyedik az előállítást végző rendőrökkel, és megkérdezheti:

Mire számíthatok? Mi vár rám?
Az ott elhangzottakat fenntartással kell kezelni! A rendőrök nem az Ön barátai, még akkor sem, ha némi "együttérzést" tapasztalt a részükről.  Az ittas vezetés büntetése ugyanis nem a rendőrség,hanem a bíróság által kerül megállapításra.

Az eltiltási idő alsó határa - országos átlagban, minimum 1 hosszú év - jelenleg

 

A minimálisan kiszabott 1 éves eltiltás, egy 0,25 mg/l légalkohol (szonda) vagy 0,5 g/l véralkohol szint mellett is csak remélhető. Ezt az alkoholszintet egy 90 kg testsúlyú férfi 2 üveg (10 dl) - átlagos -sör elfogyasztásával tökéletesen eléri, és nem is feltétlenül érzi magát ittasnak, mégis ez leszéletének legdrágább két korsó söre. 

Számtalan esetben találkozunk olyan ittas vezetőkkel akiknek, azt mondták az előállítást - vagy később a kihallgatást - végző hatósági személyek, hogy nincs miért aggódnia, lehet hogy visszaadják a jogosítványt. Ha ez igaz lenne akkor vajon miért vették el azonnal? 

Más esetekben pedig olyan ittas vezetők keresnek fel minket, akiket a rendőrök azzal próbáltakmegnyugtatni, hogy "szerintük" a jogosítványt néhány héten belül vissza fogják kapni. Ez pedig azért valótlan állítás, mert magának a büntetőeljárás lefolytatásának ideje is több - mint néhány hét, és már az eljárás alatt is szünetel a vezetési jogosultság! 

Előfordul olyan ittas vezető, aki úgy gondolja, hogy egyfajta "méltányossági kérelemre" vissza lehet kapni a jogosítványt. A méltányosság kifejezés azt jelenti, hogy a hatóság figyelembe veszi a körülményeket. Oszlassunk el egy tévhitet: a munkába járás, munkavégzés és a családi ügyek intézése nem tartoznak a különös méltánylás körülményei közé, már csak azért sem, mert országunkban több millió embernek nincs is járműve, mégis van munkahelye és családja. 

Sokszor találkozunk olyan ittas vezetőkkel is, akik azt gondolják, hogy amiért "együttműködtek" a rendőrökkel az előállítás során, "cserébe" majd rövidebb időre veszik el a jogosítványt. Ez a gondolatmenet már alapjaiban sem helytálló. A hatóságnak ugyanis az a célja a jogosítvány elvételével, hogy Önnek olyan lelki fájdalmat okozzon, melynek kapcsán talán megtanulja, hogy nem lehet ittasan vezetni. Ez pedig semmilyen összefüggésben nem áll azzal, hogy az ittas vezető az előállítása alatt hogyan viselkedett az intézkedő rendőrökkel.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha "hajlandóak" magasabb pénzbüntetést fizetni, akkor rövidebblehet a jogosítvány elvételének időtartama, vagy akár ki is váltható vele. Ez elsősorban azért nem igaz, mert a pénzbüntetés mértéke nem függ össze a fizetési hajlandósággal. Másodsorban pedig nincs mérlegen a két büntetési tétel. A vezetéstől való eltiltás célja ugyanis a közlekedési magatartás javítása, amely pénzért nem "vásárolható" meg és nem enyhíthető.

Néhányan pedig abban látnak reménysugarat, mely szerint csupán egy "nagyon rövid utat kívántam megtenni". A hatóság azonban úgy gondolkozik, hogy a megtett - vagy megtenni kívánt - útvonal hossza nem releváns, nem is lenne ellenőrizhető - ezért nem lehet mérvadó. A jármű beindítása már előkészületi magatartás, míg a jármű elmozdulása már befejezett cselekmény. Találkoztunk olyan esettel is, amikor lassan és csupán fél métert haladt az ittas vezető, de ez elegendő volt ahhoz, hogy az éppen az autónál álló idős személyt elsodorja, aki olyan szerencsétlenül esett el, hogy életét vesztette.

Szakszerű beavatkozással azonban, a vezetői engedély 
rendkívül rövid idő alatt is - visszakapható. 

Még pontosabb információkat keres?

www.jogositvanycentrum.com

www.ittasvezetes.hu/adatlap

Szólj hozzá